Friday, March 6, 2009

pEdOmAn DaRi Blog LaiN..

KITA MAHU mendapatkan yang SOLEH, KURANGKAN sedikit agenda MENCARI si soleh, tetapi BERUSAHALAH MENJADI yang SOLEHAH. Jika INGINKAN YANG SOLEHAH, JANGANLAH CEREWET sangat MENCARI yang solehah, tetapi BERUSAHALAH MENJADI yang SOLEH.
BERTEMU yang solehah, solehahnya dia BELUM TENTU KEKAL. Bertemu yang soleh, solehnya BOLEH BERUBAH… kerana si solehah dan si soleh adalah INSAN BIASA.
Tetapi jika KITA SEMUA fokus kepada JADI dan BUKANNYA CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumahtangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya.
Apa yang nak DIBIMBANGKAN, SEPATUTNYA kita BERKAHWIN sebagai sebahagian daripada PROSES untuk MENJADI, BUKAN MENCARI SEMATA-MATA.-sebaik-baik suami adlh Rasulullah SAW- Allahu a'lamHal yang menyedihkan dalam hidup ialah bila bertemu seseorang lalu jatuh cinta. Kemudian akhirnya menyedari bahawa dia bukanlah jodohmu dan kau telah mensia-siakan masa bertahun-tahun untuk seseorang yang tidak layak. Kalau sekarang dia sudah tidak layak, 10 thn dari sekarang pun dia tidak akn layak. Biarkan dia pergi dan lupakan...

psstt...: ????????


No comments: