Saturday, May 14, 2016

JEMPUT-JEMPUT UBI KAYU

Assalamualaikum

Rehat sebentar setelah agak rushing dgn pelbagai urusan.
Bila malam, anak dah tidur, kerja agak berkurang, barulah datang ilham nak kongsi2 kat sini.
Area shah alam, puncak alam dan sewaktu dgnnya dah mulai hujan. 
mostly petang ke malam...

Bila mai petang td, hujan renyai. dok terpikiaq sejuk2..sedapnya pekena teh o dgn pisang gorwng panaih2.
tapi bila pi dapur takda apa sangat pun utk dibuat makan petang.
pastu nampak ubi kayu yang mggu lepas jiran bagi, dia bawa dari kampung.
dok pikir apa nak buat...kerepek? memang tak la...

pastu, mai la mood nak merekacipta walaupun rsanya ada dh org buat..,

cekodok ubi kayu @ jemput2 ubi kayu

sagad ubi dulu bagi jadi haluih. nak rebuih dulu pon boleh..tp pastu kena lenyek2..
yang ayu buat ni, ayu sagaq. taktau bahasa biasa panggil apa...hehehehe


campoq tepung gandun sikit, garam sikit, gula sikit..gula garam, main campak asalkan tahu tahap masin dan manis nyaaa...then lastly ayaq panas...gaul sebati..
pastu, sediakan kuali bersama minyak yang cukup panas...
masukkan la pakai jari jemari tu...ayaq tangan yg penting..
sedia untuk dijamah di petang hari tambah2 time hujan...

sekian..happy weekend


No comments: