Monday, October 12, 2009

SaYAnG Di MaNa?

Bismillahirrahmanirrahim....

mari kita baca ini..

GINJAL tanya JANTUNG,SAYANG di mana?
JANTUNG tak tahu..
JANTUNG tanya PARU-PARU..SAYANG di mana?
PARU-PARU pun tak tahu..
PARU-PARU tanya HATI..SAYANG di mana?
HATI jawab,SAYANG ada padanya..
GINJAL,JANTUNG dan PARU-PARU hairan,
kenapa SAYANG di HATI?
HATI jawab..
"HATI dipilih oleh ALLAH untuk memiliki SAYANG..
kerana SAYANG,HATI rela dilukai,
kerana SAYANG,HATI rela menangis,
dan
kerana SAYANG,HATI rela berkorban.."
Itulah sebab kenapa SAYANG cuma ada di hati..

Namun,masih ada yang tidak dapat menilai erti sayang dalam hati masing2..
dan tidak kurang juga yang mempermainkan kasih sayang orang lain..
serta mengabaikannya..
aduuyaii...sesetangahnya jua ada memandang remeh tentang sayang di hati ini dan fikir bukan-bukan..
stop it!!!

duhai hati,
jagalah sayang ini dan berilah pada orang yang pandai menilainya sahaja...
peliharalah sayang supaya hati sentiasa mencintai Allah melebihi segalanya..
duhai hati,
duhai sayang,
bersamalah agar kental iman semua manusia...
sekian,

Wassalamualaikum w.b.t

12 comments:

Pn Kartini said...

Dari mata Turun Ke hati..
Bila ke hati ..berputik rasa sayangnya...
Bila ada sayangnya..iakan terus dibajai
agar kekal abadi...:)

nobuta said...

hati memang mudah untuk terasa..
hati memang mudah untuk jatuh cinta..
jadi pandai pandai lah cik H untuk menjaganya..

salam kenal..hehe

H said...

kpd Pn Kartini-btul,namun lebih molek sekiranya kasih sayang itu diabadikan bersama suatu hubungan yang halal dan diberkati Allah..hya pendapat diri..
kpd nobuta-akan hamba kawal hati ini sebaik mungkin bersama memohon keredhaan Ilahi

Solehah said...

InsyaAllah sayang akan utuh dihati kalau sayang itu dibelai , dijaga, dan dibajai..

sha89 said...

sweet entry ni :)

tp xrmai yg pandai menghargai kasih sayang org lain...maka hati yg akan terasa lukanye~

salam ziarah :)

~ana SoLehah~ said...

hati-hati di jalan raya

:-)

takot t'langgar hati orang

H said...

kpd solehah-yes..hamba setuju dgn anda...
kpd sha89-selalunya itu yg terjadi..susu dibalas tuba..namun kta sbg insan biasa tak sepatutnya mengharapkan kasih syg yg diberi dibals kembali..bersyukur la seadanya..
kpd ana solehah-jika terlanggar hati org,ape terjadi??hehe

Samaira said...

sayang yg muncul tanpa di minta adoyai

Kuda Kertas said...

uhh..puitis sggh pos ni..

p/s: sje2 menyinggah..

H said...

kpd Samaira-ops..itu kna tpuk dada tya iman la..syg berlandaskan keimanan lebih utama..
kpd kuda kertas-yeke puitis??ok2..ajer..hehe..thanks menyinggah..jmput mnum dulu.hehe

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila
klik disini.

Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

~m@s~ said...

wow satu artikel yang sememangnya menarik sgt