Tuesday, May 10, 2011

ANALOGI "CAR PARKING"

Assalamulaikum wbt..
kedatangan hamba dan kawan-kawan sebelum cuti semester baru-baru ini ke bilik pensyarah-pensyarah mengukuhkan ikatan dan persefahaman kami dan mereka.
rata-rata mereka memang mengenali setiap student kelas kami..
jadi, kedatangan utk mengucapkan terima kasih dan selamat tinggal itu sangat bermakna kerana ia diiringi ucapan-ucapan dari lecturer.
tidak kurang juga ada yang memberi tips untuk bertemu jodoh..
ada juga yang memberi pesanan-pesanan manfaat..
dan apabila bertemu Miss Ida Normaya, i got a analogy...
its about CAR PARKING..
mungkin ada yg dah tau perkaitan antara analogy ini dgn jodoh manusia..
let we recall back the discussion with the lecturer..

CAR PARK boleh dianggap sbg jodoh dengan orang baik dan beriman...
and we assumed the car park is at the important destination and a crowded place.

sedang kita mencari tempat parking yang kosong, sedar tak kita, masih ada ramai lagi yang mencari tempat parking seperti kita. kadang-kadang berulang kali melalui lorong yang sama, masih tidak kelihatan tempat kosong utk parkir.
#dalam mencari jodoh, kita perlukan usaha...jangan berputus asa.
kadang-kadang juga, kita mengikut flow kereta di hadapan dan diiringi kereta dibelakang, namun jika terlepas pandang, kereta belakang dapat tempat kosong selepas sesebuah kereta mngosongkan tempat itu. mesti frust gila...
#dalam kita tak duga, kita telah terlepas pandang pada seseorang yg begitu baik pada kita dan kita abaikannya..kemudian apabila seseorang itu terlepas pada orang lain, kita pasti menyesalinya..jadi peka pada sekeliling kita...
untuk mendapatkan 1 tempat parking yang kosong pun memerlukan masa yang lama ada kala..tapi, sekiranya nasib yang baik, setibanya kita di tempat berkenaan, kebetulan ada pula kereta yang ingin beredar keluar dari tempat parking itu..time tu, mula la kita tersenyum lebar..=) mula la, bg hormat pada pemberi parking tersebut.
#jodoh kadang-kadang datang tanpa diduga, mungkin, kali pertama bertentang mata, sudah berkenan di hati.jadi sedikit shj usaha yang perlu dilakukan..
dalam hal ini juga, ada yang mengamalkan ketidakadilan, penat-penat kita kereta lain menunggu giliran, kereta lain yang datang lewat dari kita, terus masuk tempat parking yang baru dikosongkan..aduhh, mesti sumpah seranah habis pada si pemilik kereta itu. namun, mana lah kita tahu, ada tempat parking yang lebih baik dari tempat parking tadi. tempat yang teduh, selamat dan dekat dengan destinasi kita...
#sekiranya kita sudah yakin akan mendapat seseorang sbg jodoh kita, namun takdir Allah menentukan segalanya, terdapat orang lain yg 'potong line', jadi kemungkinan itu dugaan dan ujian utk diri kita.redha laa.tak perlu nak bermasam muka dan berdendam. terima hakikat itu sbg ketentuan Ilahi..mungkin kita akan dapat yang lebih baik..InsyaAllah..
itulah, antara intisari ideologi yang mendekatkan kita pada cara jodoh menyapa diri..
moga manfaat...
any addition info, comment2 la..

sekian , Wassalamualaikum wbt

1 comment:

cinonex coreyan said...

good entry..:)

rajin2 moh la jenguk..
http://cinonexcoreyan.blogspot.com/