Wednesday, October 5, 2011

PENDAM

Assalamualaikum wbt

kembali menitipkan beberapa ayat di sini...
tajuk utama, "PENDAM"...
dan persoalan kat sini..'seronok ke memendamkan segala rasa negatif'?
jawapan yang ayu leh tekankan utk diri ayu..
ya, seronok dan menyelamatkan...
walaupun ada kala, ia seperti menghiris sedikit demi sedikit hati ini...
menjadi hamba Allah, bukan lah semuanya sempurna...
ada kala, pelbagai perasaan negatif di alami...
yang perlu memainkan peranan penting adalah HATI..
jika hati dipupuk supaya pendam, maka ia pendam..
namun, sekiranya pendam dan masih di fikiran...
ia pasti membuak-buak di hati..
dari situ, letusan api pendaman meledak...
bahaya jika larvanya dilepaskan melalui kata-kata...
bakal, memedihkan pihak berkenaan...

apa yg seronoknya??
ia adalah sbg elemen muhasabah diri..
ia boleh menenangkan diri ada kalanya, mengikut keadaan dan kesesuaian persekitaran..
contohnya, kalau kita terasa dgn perwatakan seseorang...
its not their fault actually...
please tell ourselves postive thing...
semua salah diri...
so, kena perbanyakkan muhasabah diri...
jadi, diri mudah tenang dan normal...=)
then,kita boleh buat macam sesuatu yg negatif tidak berlaku..

apa yang menyelamatkan?
contoh, seperti sesuatu perhubungan...
ia dapat melanjutkan hubungan tersebut sekiranya berlaku sesuatu perselisihan faham atau tak kena di mana-mana... tp awas...
ketentuan di tgn Allah..
andai diberikan kekuatan pd kita utk terus memendam, maka Alhamdulillah...
tp sekiranya Allah hilangkan warna-warni di hati , maka, redhalah...
kita tak dapat buat apa-apa2 melainkan kembali pdNya...


kenapa ayu menitipkan hal ini??
kerana ayu seorang yang PEMENDAM...

bukan dendam tp perasaan yg negatif...
moga Allah berikan kekuatan...
moga ini baik, InsyaAllah...
tabah, itu yg kita mahu!

sekian, Wassalam...

7 comments:

Lelaki Ini said...

semoga kuat2 sellau!

Novelgurl said...

klo sy rase lbih baik jgn pndm sbb tu bkl mnybkn keadaan jiwa kita y merana..hu2..baik terus terng je tp dngn penuh berhemah,bru la prhubungn pun x t'jejas =)

Ayu said...

novelgurl-its depend pd seseorang jugak kan..xsemestinya semua kena luah...ada kala, kita kena berkorban supaya sume lebih selesa utk kita nikmati bersama...
anyway, apa yg gurl ckp tu, i admitted n agree....thanks...=)

Xavi De said...

ada pro n con jak pendam ni...
tp mcm pakcik, pakcik mmg suke pendam...:p

Linda Musa said...

gud to pendam kalau nak jaga hati org bu till when...i used with it but at the end makan diri sendiri...so jgn pendam but belajarlah berbicara...sekali pun bukan dgn manusia namun bicara lah dengan DIA...u will fell better after that...do tc and gud luck dear :)

Ayu said...

xavi-aha...pakcik mcam ayu jugak ek..heheh

Ayu said...

kak linda-yup..most important to release it with Allah...=) tq kak