Tuesday, January 31, 2012

WANGIAN KAMAR

Assalamualaikum wbt

31/1/2012....berada di penghujung Januari sudah...
sekejap saja masa berlalu tanpa kita sedari...
anyway, hari ini ayu membuat wangian kamar lagi seperti bulan Julai tahun lepas...nak tahu entry mana?
klik ini : WANGIAN =)
see...dah lama sangat dah wangian a.k.a bunga rampai ni tapi memang tahan lama lah tambah2 bila kita titiskan wangian, it's still have nice smell...
tapi nak juga tukar bagi lebih segar dan wangi kan..
tambah2 utk bilik beradu..
jom, start buat...senang je, rasanya kebanyakan tahu buat tp saja ayu nak kongsikan cara ayu buat wangian kamar @ bunga rampai.

seperti biasa, sediakan daun pandan yang semestinya wajib dan bunga kertas yang berwarna-warni...
ayu tak gemar mengambil banyak sgt jenis bunga kerana just nak bau pandan tu lebih sikit...
bunga kertas digunakan kerana ia boleh menyerap wangian dan membuat wangian lebih tahan lama...

kita hiris halus2 or ikut cara masing-masing...=)
untuk ayu, ayu suka hiris daun pandas halus2 sbb daun pandan yang dihiris/dipotong halus2 lebih beraroma...
utk daun bunga kertas bunga, agak kasar sikit supaya ia boleh menyerap baik wangian yg bakal digunakan.

selepas siap, masukkan dalam bekas yang comel atau kain jaring pun ok...
then, pandai2 la mencantikkan bekas pewangi tu...
bersama-sama dgn bunga rampai, ayu ada masukkan potpouri (btul ke eja?..hehe)
then, titiskan beberapa drop pewangi..boleh gunakan perfume juga...
InsyaAllah, baunya bakal mewangi dalam jangka yang lama juga taw..
kalau rasa bau wanginya dah berkurang, just drop the perfume...
selamat mencuba !!!

sehingga bertemu lagi...InsyaAllah... =)

sekian, Wassalamualaikum...

18 comments:

Cikpuan rara said...

bau pandan tu mmg dh harum kan.rara suke sgt.

Ayu said...

cikpuan rara-betul3..harum sgt dan bau yg segar....=)

Citrus Azwa said...

wanginya...t leh la watkn utk kamar saya ye..;) cantik my kupu2..fresh je nmpk ur face..;)

Ayu said...

kak wa nomey loteee..-ok..kamar pengantin yer..ritu, kamar pengantin abg chaq, cikyu watkan aroma hehehe...
my face, mau tak fresh, foundation la kakwa syg...and my lips, just light brown n lips ice..eye shadow, light pink...hehehe

Cik tikah said...

suka bau bunga rampai

Ayu said...

cik tikah-yaka...boleh lah buat n letak dlm blik, hri2 boleh bau..hehe

nur farahin binti sulaiman said...

assalamualaikum akak..^_^
amboi.. rajin nyer wat benda nie.. naknak satu la.. heheh

yusuflaili(Goku) said...

salam;
suka bau limau kasturi..

Ayu said...

fara-sja je fara..xda kerja, tu yg cri kerja...nak ke..?dtg la sni..kita wat sama2.^_^

Ayu said...

yusulaili-waalaikummussalam..aha, sdp jugak baunya, segar jer..=)

fathiahRAIHANA said...

oh macam ni eh nak buat dia ? kite baru tau hari nie, heeee. thanks share! :D

Mr Swat said...

oooooo

Anonymous said...

tu dia ayu, buat kelas online cara2 wat benda pulak..pasnih wat cara2 masak lak ek ;)

p/s - ehem.dah stat try2 makeup

ex-rummatemu~ hafsah

Ayu said...

fathiah raihana- aha..boleh la mencuba, ala pgetahuan biasa ja ni...mudah n wangi..hehe

Ayu said...

mr swat- ooo...bulat..hehe,,tq ziarah n komen

Ayu said...

owh my exrumate..really miss u..xdak kelas la..sja kongsi2 ja apa yg ayu wat...
hah..pasal make up tu..memang..dah xda kje dah tu..hehe...
org tu bru dok cuba eye liner kan...hehe, kita terus conteng penuh muka...hehe

Anonymous said...

Bangladesh to earn foreign currency dollar get online friends that are specialists on [url=http://www.onlyyoutony.com]polo ralph lauren[/url]for Obama and the Panama Canal Zone for unique wants Children with unique wants may [url=http://www.onlyyoutony.com]ralph lauren[/url]requirements of the BCA in order to satisfy infants and young children while traveling http://www.onlyyoutony.com[/url] Obviously the manual BackdoorProrath preserved The results are more adequate for

Anonymous said...

BODOH