Wednesday, January 16, 2013

KERISIK KAMPUNG TRADISI

Assalamualaikum wbt...
yeaaa..Alhamdulillah, ayu dah berada di kampung di Kedah....
jadi hari pertama di rumah,
ayu membantu mak buat kerisik utk disimpan dan tak perlu nak beli di kedai...
ayu ingat lagi dulu-dulu, masa kecil...
kalau ada kenduri kat rumah-rumah jiran, sehari sebelum tu, mesti ada 'hari wat risik'...
kiranya hari tu, semua jiran-jiran akan bertukus lumus menyiapkan penyediaan untuk memasak pada keesokannya yakni hari kenduri...
the main preparation adalah buat risik...
tapi sekarang dah takda lagi since semua pakai catering dan membeli kerisik di kedai...
jadi, bila mak nak buat kerisik ni, dah macam mengembalikan nostalgia dulu masa kecil2 pula...
jadi, mari kita tgok gambarnyaa...

hampas kelapa yang siap digoreng.kering dan perang..wangi aromanya....

masukkan sikit demi sedikit dalam lesung bati yang agak besar yang ada di rumah dan memang khas utk proses buat kerisik...

start menumbuk menggunankan kayu pelumat..


sambil-sambil tumbuk, sambil-sambil kais permukaan tepi lesung supaya semua diproses dgn rata..

tumbuk-tumbuk hinggalah hampas lumat dan mengeluarkan minyak seperti ini...
jadi, dah bole di kauk dan masukkan dalam bekas...

dah siap...jadi lepas ni, mak tak perlu beli kerisik di kedai lagi...
kerisik ni tahan lama dan perlu di simpan dalam bekas yg baik...

beres sudah...
walaupun majoriti hari cuti semester ayu dah burn dek kerana 3P (Program Profesional Pentauliahan) yang berlangsung 29Jan-22Feb, tapi ayu  terasa manfaat sgt cuti sem kali ni...
aktiviti ayu dihabiskan dgn perkara manfaat dan tak sia-sia..
Alhamdulillah...

sekian dahulu...
jumpa lagi..
Wassalamualaikum wbt

No comments: