Friday, January 18, 2013

LEPAT PISANG IN DA HOUSE

Assalamualaikum wbt
malam pada hari ke-3 berada di rumah...
fikir lagi menu yang nak dibuat....
ternampak pula pisang wak comel-comel yang dah ranum...
mula la bisik kat mak...
'jom kita buat lepat pisang mak...?'
apa lagi..menjadi la plan tu...jom tengok gambar sambil potpet...

pisang dah dikupas, get ready utk lenyekkan....

selepas seketika masukkan gula secukupnya, tak manis tak sedap pula, manis sangat pun tak sedap juga...
so, biar sederhana manisnya...amalkan 5M..hehe
garam tak dilupa, secubit bersama lenyekan...
nampak biji pisang yang hitam-hitam tu...
sambil melenyek sambil lah buang biji-biji tu...
hehe

setelah dilenyekkan bersama gula+garam...
masukkan tepung gandum dan sedikit tepung jawi...
gaul rata...

masukkan pula santan

gaul sebati hingga boleh dinilai kepekatan yang kita mahukan...
then, ready utk dimasukkan ke dalam daun pisang dan dilipat kemas.

susun sebaiknya dalam loyang kukus...
dah boleh dikukuskan sebaik air kukusan mendidih...

inilah cara buat lepat pisang tradisi yang mak ayu ajar...
rasanya enak, lemak dan wangi...
thanks mak jadi consult ayu dalam bab memasak dan hal ehwal rumah...
^_^

till then...
Wassalamualaikum wbt

14 comments:

Lyeen De Syifa said...

rindu nk mkn lepat..:'(

Ayu said...

Lyeen-really...try make it urself, mst lg sedap...^_^

yan said...

rajinnya buat lepat pisang ni

Ayu said...

yan-dah ada pisang ranum..kalau biar lama, nnt rosak pula pisang tu...klu wat cekodok/jemput2 , dah selalu sgt...hehe

Nana Liena said...

mengindam nak makan lepat pisang..ehehe..

aQu Mad said...

salam kenal :)

Ayu said...

Nana-aduhai...mengidam ke..?buat cepat2 or beli di kedai yg berdekatan...hehehe or nak yg sy buat..?hehe

Ayu said...

aqu mad-yea..salam kenal jua..

Sufina said...

perghh ~ sedap !

ANISRAHIM said...

uishhh sodapnye! tp harga pisang dah naik XD

saliha alwi said...

nk try jgak awk..hihihihi

saliha alwi said...

nk try jgak awk..hihihihi

Noor Mala Shahar said...

suka lepat pisang

Noor Mala Shahar said...

suka lepat pisang

=)

Daisypath Friendship tickers

AZAM..

click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text