Saturday, August 20, 2011

JAGALAH HATI SAHABAT

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah, datang jugak ilham untuk mengupdate laman ungu ni...
berikutan dengan tajuk entry...
baru-baru ni, ada something yang berlaku...
kepada siapa??
kepada somebody...hehe..
terpaksa dirahsiakan sebagai kebaikan bersama dan entry ini hanyalah utk kita mengambil pengajaran dari apa yg berlaku...

mempunyai sahabat yang ramai adalah 1 anugerah Allah yg tidak bernilai...
setiap kepercayaan, perhargaan, kesefahaman dalam bersahabat amatlah berharga dan tidak dapat dibeli dimana-mana pasaraya atau gudang beli belah...
kedai runcit pun takda yer..

namun, tanpa kita sedar , sepanjang bersahabat, kita akan membuat hati sahabat kita terluka...
jadi, sekiranya...kita melihat riak wajah sahabat berubah serta merta selepas perlakuan dan percakapan kita...
cepat-cepat la mohon maaf...
kerana, dengan memohon maaf, kita dapat menyelamatkan hati yg terluka di samping menyelamatkan kepercayaan sahabat kepada kita...
justeru,menjadi kewajipan kita utk menjaga hati sahabat..

okay, utk entry kali ni, ayu nak menjurus kepada apa yang baru shj terjadi...
ayu juga telah buat post wall kat FB ayu...
terima kasih bebanyak yang meng'like status ini...
kerana tak sanggup memendam apa yang terbuku di hati..
so, ayu releasekan di wall FB..
Moga ini baik, InsyaAllah...
sayangi sahabat kita...
Wassalam...

18 comments:

Cik Bell said...

pabila kita dah dpt shabat yg baik..jagalah hatinya sebaiknya :) sebab sahabat sepertinya tiada ganti .

Ayu said...

tu lah cik bell...
kdg2 klu bukan sahabat kecik hati, kita lak yg kecik hati sebab sahabat tak jaga hati kita..
kena byk2 sabar dan selaku fikir positif..
=)

LYNNA said...

yes ayu, youre right!:)

Kakzakie said...

Hati manusia terlalu comel. Utk menjaga hati sendiri pun tidak mudah apa lagi hendak menjaga hati org lain.

Berhati-hati ketika menutur kata...

Ayu said...

lynna-thanks visiting my blog...

Ayu said...

kak zakie- betul2..hati kita comel...cuma sering kali kita endahkan hal terima/tolak pendapat ni...kdg2 kita beri pendpt tp dgn mentah ditolak...
paling kecewa, bila budi bhasa dan tutur kata tidak dijaga...
pakai lepas jer cakapnya..
sabar jer la.dugaan puasaaa...

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Ayu,

Saling menjaga hati masing2 adalah sesuatu yang membahagiakan.

Ayu said...

waalaikummussalam...

betul tu, ia menjamin kebahagiaan berpanjangan InsyaAllah..

Gadis Butterfly said...

btl tu kite kena jage hati sahabat kite seperti mane kite menjaga hati mak ayah serta pasangan kite...

Ayu said...

dieba/gadis butterfly- betul tu, tp jika diberikan aras, semestinya jaga hati ibu dan ayah diatas sekali..mereka lebih penting kan...
=)

Anonymous said...

assalamualaikum wbt..apa yg trjadi tu anggaplah sbg dugaan dlm pshabatan..bersabar & berlapang dada trima dugaan ni..allah sntisa bersama dgn org yg sabar..=)
Telah diriwayatkan dari 'Ali R.A bahwasanya ia berkata tentang Maksud firman Allah SWT : "Maka maafkanlah (mereka) dengan cara yang baik" (QS. al-Hijr [15]:85). Maksudnya adalah : "Redha atas perbuatan teman tanpa harus memperingatkannya."..wassalam..=)

Ayu said...

anonymous-waalaikummussalam...ayu redha tapi klu ia berlaku pd sahabat kita di atas perbuatan sahabatnya, taknak lah berdiam diri..sekurang-kurangnya do something utk kebaikan dan peringatan bersama supaya sentiasa mencari sesuatu yg bernilai dalam hdup yakni keamanan...sentiasa menjaga adab bersahabat...tidak mementingkan diri dan menjga aib sahabat...
syukran diucapkan atas komen itu...sgt bernilai dan berharga bg ayu...=)

ika said...

sahabat menangis sukar di cari...:( tp insyaAllah kte akan jumpa dgn sahabat terbaik anugerah Allah...

Ayu said...

ika-betul tu ika...InsyaAllah kita akan bertemu dgn sahabat terbaik anugerah Allah

Marina said...

betul...tapi org yg tak jage hati ni org lain ni susah...cakap ikut dan je...

momo said...

tu la..kena byk2 sbr dgn krenah sahabat mcm ni..doakan dia berubh//

Ayu said...

momo-aminn..moga dia berubah kan..

Ayu said...

marina-kena byk2 sbr la kan...tabh2..