Thursday, August 4, 2011

JENTERA KUNING

Assalamualaikum wbt...
amboi cik ayu, semenjak ada kesayangan..rajin pulak mengupdate blog yer...?
ops, apa boleh buat hari-hari wajib cari bahan nak dishoot...
ok, for today, we'll talking about jelapang padi lagi...
memandangkan padi sudah menguning dan masak..
ditambahkan lagi dengan hujan ribut kecil yang baru-baru ini terjadi hingga meranapkan pokok-pokok padi...
jadi, 2 petak padi milik keluarga sudah molek dituai oleh mesin padi upahan ayah...
tak reti ayu nak cerita panjang, jom enjoy gambar-gambar yang dishoot sekitar pukul 6 tadi...
itu dia, JENTERA KUNING, mesin padi yang dikendalikan oleh manusia,hehe...
 selepas penuh tangki mesin padi dengan padi2 yang dituai, disalurkan pula semua padi ke dalam lori utk dibawa ke kilang seterusnya diproses menjadi beras...
 ingat tak, entry sebelum ni, ayu cakap ayu suka shoot side ni kan..so, kali ni shoot lagi bersama jentera kuning itu...
 Alhamdulillah, cuaca tenang memudahkan pekerjaan menuai padi disaksikan sang Gunung Jerai
jam menunjukkan hampir pukul 7, mendung mula berlabuh, si jentera kuning mulai bergerak utk beradu dan pemandunya perlu bersiap sedia berbuka puasa dan menunaikan solat...

Alhamdulillah, sudah selesai aktiviti menuai di sawah padi milik keluarga...
moga perkongsian ini menghiburkan..
sekian , Wassalam...

12 comments:

Cik Bell said...

jadi orang first komen,,hehe
bestnya kalau dapat pengalaman macam nie..
selama nie tgok dlm gambar je pun xpun dlm tv..hehe..teringin nak menghidu bau padi..huhu

nur farahin binti sulaiman said...

pandai ayu snap pic nie.. berlatar belakangkan gunung jerai n awan2 chumel..

p/s~ farah jeles la kat bdak tue dpt cmera dslr baru2 nie.. heheh..=)

Ayu said...

waduh2, gembira dia jd org first ya...cik bell, dtg jer Yan, 'mcm2 adaaa...'hehe...bau padi??urm..ok la dr bau getah scrub...hehe

Ayu said...

fara-hehe...ayu pakai hentam snap jer fara..ilmu di dada perlu ditmbh lg..tu pon hasil tunjuk ajar kawan2...

psst:alamak, da org jeles la...jangan jampi sama sayaaa...hehehe..fara, beli 1, nnt kita shoot sama2...ayu pun beli yg biasa2 jer..

kakngah said...

cantiknya view..
nice shoot.

Ayu said...

thanks kak ngah, ayu budak baru belajar..mcm tu la..hehe

AKU DIA DAN VESPA said...

zaman skng susa owg nk hrgai padi.. tau2 g beli beras kt kedai.. neway nice one!

Ayu said...

betul tu..da jugak yg xtau asal usul beras..tengok2 dah jd nasi...
thanks..

nur farahin binti sulaiman said...

hehehe..duwit x ckup lgi ayu..=(
tp mmg tingin sgt2.. ari tue ayah farah nak beli moto tp farah nak cmera.. tetiba ayah ckp kat farah mcm nie "adik nak p stdy naek cmera smpai ka??" hehehe.. lawak kan.. so terpaksa farah pendam kan dahulu..^_^

nojiukaeman said...

weeeewittt...ini kalo wat hdr neh mau ngancam gambo2 view neh...arito lalu nengok owg amek padi syok ja,dah menguning semua...tp pa kan daya ujan tuwon lebat,kalo idak singgah umah ayu (haha umah pon xau celah mana,taman guru ceq tau la)

Ayu said...

fara-adus, kalau dah diberi option mcm tu, of course la kena beli moto sebab keperluan..suka ayat ayah fara "adik nak p stdy naek cmera smpai ka??" hehehe...
boleh tersentap..hik3
ala, kamera ayu pun, ayu beli sndiri, da simpan wet n ayah support sikit...
sebab moto n kereta dah ada...
xpe fara, ayu doakan fara akan dpt sebijik kamera..=)

Ayu said...

op2..HDR pe menatang cengal??ceq mana tau menatang2 tu...hah, tu la,tau taman guru ja norh.next time ajak cik as mai dulang..
cik as cekap sgt dah kawasan dulang ni..=)