Monday, August 1, 2011

PADI DAH MASAK !

Assalamualaikum..
salam 1 Ramadhan..
petang 1 Ramadhan , ayu habiskan masa meng'shot di sekeliling halaman rumah...
bulan Ramadhan tahun ini pasti para pesawah akan sibuk..
kenapa?
kerana hasil tuaian mereka dah masak..
yeah !!!padi dah masak...
jom nikmati panoramanya...
 antara side yang menjadi kegemaran ayu dalam shot gambar....
 ini pula, side bertentangannya...penuh dengan kekuningan, bukan 'bersih' itu yer...
 ini la gambar padi secara dekat...
 rajin pulak nak meng'shot laluan air ke sawah..
 Gunung Jerai gah di sana....
pokok2 kelapa yang ditanam ayah sekian lama ditepi sawah milik keluarga...

apa-apa pun,
musim padi kali ini, ayah ayu tak dapat menjalankan pekerjaan dia..
kesian ayah..
mungkin Allah nak ayah rehat..
namun, bersyukur ke hadrat Ilahi, walaupun ayah dalam keadaan tidak sihat,
sawah yang dikerjakan elok dan tidak terancam dek ulat2..

sekian...
moga para pesawah dapat menjalankan pekerjaan menuai mereka dengan sempurna di bulan barakah ini..
Wassalam..

12 comments:

nur farahin binti sulaiman said...

seronok nyer umah ayu dekat ngan bendang.. jeles2!!!
tgk gnung jerai tingat plak mendaki gunung tue dlu..=)
anyway moga ayah ayu cpat smbuh..=)
selamat menjalani ibadah puasa ye..

Ayu said...

hai nur farahin, Alhamdulillah best jugak dapat tenangkan fikiran melihat lambaian daun2 padi mengikur irama angin yang bertiup...
pernah daki ke?ayu kat sini,walau pun dekat tp dah bertahun2 xnaik..daki pun xpernah..hehe
thanks mendoakan ayah ayu...
selamat berpuasa farahin...

A Crack Mirror said...

tenang tgk kedamaian sawah padi..credit to your pixs...salam ramadhan ayu

Ayu said...

owh, thanks..baru belajar main kemera..salam Ramadhan buat anda jua...=)

Cik Bell said...

bestnyer leh tgOk padi..
huhuhu..
indah pemandangan..sejuk mata memandang.:)

Ayu said...

cik bell dtg la sni...skg musim mesin padi mengondolkn jelapang...hehe..

~~miss tempe~~ said...

rumah ayu kat mane? saye blajar kat uitm merbok.selalu lalu kat sawah padi.gunung jerai pon dekat..cantiknye kawasan rumah ayu.. :)

Ayu said...

yeke, aduhai, ayu dlu uitm merbok, bru tamat jer..
dlu kat diploma sains kuantitatif, kat shah alam, dpt course sains math.
cik tempe cos apa,semester ke brapa..?
tak sangka bertemu disni..=)

Wanita Suci said...

seronoknya...
kalo dpt main di sawah bendang....
teringin sangat2.....
cntik, indah, x dpt gambarkan..
betapa ciptaan Allah..
sungguh menabjubkan...=)

Ayu said...

jemputlah wanitasuci dtg ke daerah ayu, InsyaAllah,kita main tepi swah hari2...=) hehe

Nur Afiqa Mustaza said...

wahh tgk padi rinduu plak kt kedah :)

Ayu said...

tau pun, apa lagi fiqa, turun kedah, dtg la yan...mai umah ayu...=)